Restaurant met een missie

Wie in Alkmaar uit de trein stapt en trek heeft in koffie of lunch doet er goed aan de overkant van de straat bij Stoer naar binnen te stappen. Een restaurant met een missie, is op de eenvoudige, doch smaakvol ontworpen menukaart te lezen. Stoer is sinds juli 2017 gevestigd in een sfeervol pand op de hoek van de Stationsweg en de Spoorstraat, met uitzicht op het oude station, bovenlichtjes van weleer en stoere neonletters aan de muur. Je voelt je direct thuis. En dat is nou precies onderdeel van die missie. Onderdeel, want de missie is meer dan dat, veel meer.

Tijdens één van mijn bezoeken neemt Lotte Mol, de eigenares van het restaurant, regelmatig één van de jonge medewerkers apart om heel rustig uitleg te geven aan het reilen en zeilen van een restaurant en maakt ze praatjes met gasten, terwijl niets aan haar waakzame ogen ontsnapt. Stoer is een leerwerk restaurant. Jongeren die hun weg in de maatschappij nog niet hebben gevonden, op wat voor manier dan ook, worden door Lotte begeleid en aangesproken op hun talenten en kwaliteiten.

Jongeren zoals bijvoorbeeld kok Roelant, die het broodje bal of de daghap voor je klaarmaakt, en vaak ook zelf even komt informeren of alles naar wens is. Vraag hem naar zijn werk en hij begint te stralen. In zijn pauze kunt u hem aan een tafeltje zien zitten tekenen. Of hij het naar zijn zin heeft!

Of Amy, die zowel in de keuken als in het restaurant staat en na veel baantjes ontdekt dat hier haar passie ligt. Na een periode thuis te hebben gezeten greep ze de kans die ze van Partner in Werk* kreeg met beide handen aan, en geniet ze van het contact met collega’s, heeft ze weer een doel in haar leven en is ze weer elke dag actief.

Dat de missie meer is dan het begeleiden en opleiden van deze, veelal elders vastgelopen jongeren, blijkt onder andere uit de inrichting van het restaurant. 95% van de inrichting is hergebruikt. Ze zijn zuinig op de toekomst. Bijdragen aan een mooiere wereld. Dat klinkt misschien ambitieus, maar die ambitie wordt hier bij Stoer volledig waargemaakt, bijvoorbeeld door al het afval te scheiden en zelf te composteren. Bijvoorbeeld door samen te werken met lokale leveranciers en ondernemingen, om maatschappelijke verbinding en betrokkenheid te creëren. En bijvoorbeeld door groenten en kruiden uit eigen tuin te gebruiken. Seizoensgebonden, verse en eerlijke producten. Dat is nogal een missie!

Drijvende kracht achter dit mooie initiatief is Lotte Mol, of Juf Lotte, zoals ze bij veel mensen bekend is. Na 12,5 jaar als leerkracht bij De Spinaker, een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs, vond ze het tijd voor een volgende stap. Een van de projecten bij de Spinaker was Leerwerk Restaurant Nr. 7, opgezet en gerund door Lotte en haar leerlingen. Stoer is een vervolg daarop, maar nu onder haar eigen vlag. Met horeca was zij al bekend uit een eerder leven, en de combinatie leek de ultieme uitdaging. De benodigde horecadiploma’s waren al in haar bezit, de weg naar lag Stoer open.
Van het begin af aan was er al het plan om sociaal en circulair te ondernemen. Zuinig zijn op de toekomst, recyclen en afval scheiden, mensen helpen, en niet per se in die volgorde. De jonge medewerkers, variërend in leeftijd van 15 tot 26 jaar, komen nog steeds van De Spinaker of via Partner in Werk, en lopen minimaal 3 maanden een aantal dagen per week mee in het restaurant. Ze krijgen bij Stoer de kans zich te ontplooien in een omgeving waar ze serieus genomen worden en verantwoordelijkheden krijgen toegeschoven. Om kansen te zien en te grijpen, en samen te werken. Een praktijkgerichte aanpak, die structuur en regelmaat geeft en waarin vriendschappen ontstaan. Een regelmatige bezoeker kan zien hoe deze jongeren opbloeien, en eerst nog wat aarzelend, maar steeds zelfverzekerder de klanten ontvangen en bestellingen rondbrengen. Zo heeft Ginaira, een van de medewerkers, geheel zelfstandig de complete sponsoring voor het Stoer Kerstdiner bij elkaar gehaald.

restaurant Stoer

De ingrediënten komen, als het even kan, van lokale ondernemers, de groenten van een lokale tuindersvereniging, en de kruiden van het dak van de eigen schuur. Zoals gezegd heeft het grootste deel van het interieur al een leven achter zich, en is door Lotte zelf bijeen gezocht. Allemaal onderdeel van de fijne sfeer bij Stoer, en die sfeer is helemaal van Lotte zelf!

En wil je zelf bijdragen aan dit moois kan je een uitgestelde koffie bestellen. Je betaalt dan één kop eerlijke koffie méér dan je gebruikt, voor iemand die het niet kan betalen.

november 2019
Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is het domein van Stoer uitgebreid. Afgelopen september opende Lotte samen met haar compagnon Ilonka 2 nieuwe zaken.
Stoer Food Factory is de “achter de schermen” keuken van Stoer. Van hier uit worden de catering opdrachten uitgevoerd, en de maaltijden bereid voor de Stoer Maaltijdservice en voor die andere nieuwe zaak, Stoer to Go.
Dit is de winkel van Stoer aan het Scharlo in Alkmaar, waar je verse producten voor onderweg kunt halen. Onder andere belegde broodjes, smoothies, pasta sauzen, voorgebakken biofriet, gezonde afhaalmaaltijden, verse thee uit de tuin, kruiden, oliën en meer.Daan Baars Oktober 2017
Nieuwsgierig geworden?

Restaurant Stoer vindt u aan de Stationsweg 78f, 1815CD Alkmaar, recht tegenover het oude stationsgebouw.

Hier kunt u wat foto’s bekijken van ons restaurant

Hier leest u meer over de diverse samenwerkingen van Stoer

Hier kunt u meer vinden over onze catering mogelijkheden

www.restaurantstoer.nl www.facebook.com/LWRSTOER*Partner in Werk (voorheen  MEO Werkt) brengt werknemers, werkgevers, UWV, gemeenten en andere organisaties bij elkaar. Ze bieden begeleiding naar werk in diverse branches, zoals vormgeving, webdesign, ICT en logistiek. Via jobcoaching of een werkervaringsplek krijgen werknemers de mogelijkheid om werkervaring op te doen, te ontdekken of een vakgebied bij hen past, of om te re-integreren.
Restaurant Stoer

Restaurant Stoer