Klimaatmars 24 mei

Vrijdag 24 mei werd de tweede Wereldwijde Klimaatstaking gehouden. Dit is een initiatief oorspronkelijk begonnen door scholieren. Om aandacht te trekken voor de opwarming van de Aarde.

Als medewerker van ons duurzame, circulaire restaurant mocht ik van de baas meelopen.

Voor wie het is ontgaan: De aarde warmt op. Teveel. Te snel.

Dit fenomeen, dat al sinds halverwege 20e eeuw bekend is, is onderdeel van wat men ‘klimaatverandering’ noemt. Temperatuurwisselingen, stijgend zeeniveau, verschuivende seizoenen, stormen en alles wat er misgaat bij de planten en dieren; velen zien het als onderdeel van deze klimaatverandering. De Britse krant ‘The Guardian’ noemt het zelfs een Climate Crisis (klimaatcrisis).

Daar liep ik dan in Utrecht, met mijn activistenpet op. Maar dat was dan ook wel het enige dat ik bij me had. Gelukkig kon ik aansluiten bij een groep van 8 meisjes, leeftijd 13-15 die bijzonder vriendelijk waren. En die waren wèl voorbereid!

En daar sta je dan. Met een bord: ‘destroy racism, not our planet’ (en aan de achterkant ‘Fuck Thierry’). Waarom ook niet? Goed bedacht.

We gaan lopen. Een relatief kort stuk door het centrum naar een park verderop. Onderweg trekken we veel aandacht. Camera’s, mensen uit de ramen, we krijgen zelfs bemoedigingen van voorbijgangers. “Eyo, kabinet, Eyo kabinet. Jullie worden afgezet (jullie roepen om verzet)” schreeuwen we op de tune van Captain Jack. Alles goed en wel komen we aan. Er staat een podium, er volgen een aantal optredens. En dat was ‘m .

Tussendoor hebben we wat tijd om te praten. Iemand vraagt zich af waarom de oudere generaties niet meer doen. ‘Het is immers ook hun toekomst, ze zijn echt nog niet dood tegen die tijd.’

Op sommige momenten word ik overspoeld door emotie. Als één van hen vertelt dat ze bioloog wil worden, om biologische alternatieven te ontwikkelen voor kunstmatige producten (biomimicry).

Als de planeet dan nog niet verwoest is… “Ik denk dat er nog wel tijd is”, zeg ik.

En dat meen ik. Dat geloof ik echt. Als ieder mens, hoe jong of oud ook, verantwoordelijkheid neemt voor de Aarde dan zijn we er al! Wij mensen zijn de grootste reden voor klimaatverandering en hebben dus de macht om het te stoppen.

Greta Thunberg, de tiener die dit opgestart heeft, heeft inmiddels al voor de VN en met de paus gesproken. In September wil ze een hele week van stakingen organiseren, dit keer met volwassenen erbij. Die waren er nu ook al, maar dan neem ik mijn eigen vriendjes en vriendinnetjes mee.

Ben jij er ook bij?

Geschreven door: Nest

Met dank aan Maud, Gijsje, Josefien, Janna en alle anderen. Ga zo door!

En aan Lotte Mol. Ondernemers als jij zijn goud waard!